Okrugli stol o Zakonu o protuminskom djelovanju

Slika topvijesti/2014/Rujan/zakon o protuminskom djelovanju/okruglistol.jpg

U sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću povodom izrade Nacrta prijedloga Zakona o protuminskom djelovanju, 11. rujna održan je okrugli stol u amfiteatru Ravnateljstva policije.

Okrugli stol otvorila je pomoćnica ministra Ines Krajčak koja je naglasila potrebu za konstruktivnim razgovorom vezano uz Nacrt prijedloga Zakona o protuminskom djelovanju i konkretnim prijedlozima koji bi uklonili eventualne nejasnoće i pridonijeli izradi kvalitetnog propisa. Nacrt je izradila Radna skupina sastavljena od predstavnika Ureda za razminiranje Vlade RH, MUP-a, MORH-a, Hrvatskog centra za razminiranje, HUP-a – Udruge poslodavaca u humanitarnom razminiranju, Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i Novog sindikata. Savjetovanje s javnošću i zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o protuminskom djelovanju i Prijedlogu iskaza procjene učinaka propisa za navedeni Nacrt prijedloga je u tijeku te traje do 22. rujna ove godine do kada zainteresirana javnost može svoje primjedbe i prijedloge dostaviti u pisanom obliku putem obrasca. Više pročitajte ovdje.

Na okruglom stolu su obrazloženi razlozi donošenja novog Zakona o protuminskom djelovanju, od kojih su najvažniji: podizanje razine sigurnosti krajnjih korisnika razminiranih područja, usklađivanje s obvezama međunarodnih  konvencija i  važećim propisima Republike Hrvatske, koji su već usklađeni s pravnom stečevinom EU.  Novim se Zakonom žele ukloniti administrativne barijere te uspostaviti veća razina kontrole i nadzora prilikom obavljanja poslova protuminskog djelovanja, preciznije definirati odgovornost svih sudionika u sustavu te pojednostavniti upravne postupke izdavanja iskaznica kao dozvola za rad u sustavu protuminskog djelovanja.

Novine koje Nacrt prijedloga Zakona o protuminskom djelovanju donosi su: konkretno se propisuju uvjeti koje moraju ispunjavati pravne osobe i obrtnici koji dolaze s područja EU, a u RH žele obavljati djelatnost, prilikom naknadnog pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva i neeksplodiranog ubojnog sredstva i njihovih dijelova propisuje se obveza nadležnim službama MUP-a obavljanje očevida, a  u svrhu utvrđivanja odgovornosti počinitelja. Novine su i mogućnost obavljanja liječničkih pregleda u ustanovama medicine rada, čime se smanjuju troškovi i pojednostavljuje postupak izdavanja liječničkih uvjerenja. Zbog uvjeta i obujma rada, predložen je staž osiguranja u povećanom trajanju  18/12 za pomoćne djelatnike te su povećane i premije osiguranja za sve sudionike u sustavu protuminskog djelovanja. Utvrđuju se uvjeti za provedbu izobrazbe koju mogu, osim MUP-a (Policijska akademija), provoditi i ustanove za izobrazbu na temelju odobrenja MUP-a. Također će se uvesti i institut Povjerenstva za završnu kontrolu kvalitete koje će utvrditi razinu kvalitete obavljenih poslova razminiranja.

Nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Radna skupina razmotrit će prikupljene primjedbe i prijedloge te uputiti Nacrt prijedloga Zakona u proceduru donošenja. Sve prihvaćene i neprihvaćene primjedbe, prijedloge i mišljenja Ministarstvo će objaviti na svojim internetskim stranicama.

Zainteresirana javnost može svoja mišljenja i prijedloge dostaviti najkasnije do ponedjeljka, 22. rujna, putem obrasca.



Pisane vijesti