Upozorenje vozačima motocikla i mopeda

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/MOTORI/poligon2.jpg

Upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, dok ostali sudionici u prometu da obrate pozornost na prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama, koji su manje uočljivi za vrijeme pretjecanja

Foto: ilustracija

Tijekom proteklog vikenda, od 5. do 7. lipnja, na području PU istarske, dogodilo se pet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla. U nesrećama je stradalo pet vozača, od čega je jedan zadobio teške tjelesne ozljede, dok su četiri vozača lakše ozlijeđena. U navedenim prometnim nesrećama jedan vozač motocikla nije koristio zaštitnu kacigu, dok je drugi koristio neispravnu zaštitnu kacigu.  U posljednja 24 sata također su evidentirane dvije nesreće s motocikla, u kojima je jedan vozač motocikla lakše ozlijeđen, dok je drugi odbio liječničku pomoć.

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 9.35 sati u Puli, 46-godišnjak koji je upravljao automobilom Škoda, pulske registarske oznake, kolnikom Japodske ulice, ušao je u raskrižje sa Santoriovom ulicom i oduzeo prednost prolaska motociklu Gillera, splitske registarske oznake, kojim je upravljao 28-godišnjak. Ozlijeđeni vozač motocikla je, nakon što su mu pružili pomoć djelatnici HMP Pula, prevezen u  OB Pula, gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozljede. Protiv vozača automobila se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnosi optužni prijedlog.

Druga nesreća dogodila se jutros oko 5.35 sati u Poreču, u Ulici Nikole Tesle, kada je 24-godišnjak upravljao motociklom Jamaha, pulske registarske oznake, za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima. Vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja pao na kolnik te je zadobio vidljive ozljede, no odbio je liječničku pomoć. Također je odbio i alkotestiranje i testiranje na opojne droge te se protiv njega ponosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, nepostavljanje registracijske pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i drugi prekršaji.

Sukladno navedenom, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, dok ostali sudionici u prometu da obrate pozornost na prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama, koji su manje uočljivi za vrijeme pretjecanja ili u raskrižju.



Pisane vijesti