Isporučeno novih 80 automobila za nadzor državne granice

Slika topvijesti/2015/lipanj/Auti_Schengen/TV_autis1.jpg

Foto: MUP

Ključeve novih 80 Opel Astri sa policijskim obilježjima službenicima granične policije predao je danas na zagrebačkoj Policijskoj akademiji glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Vrijednost ovih 80 vozila nabavljenih u okviru Schengen Facility Founda za potrebe učinkovitog rada granične policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske iznosi 1.127.793,60 eura sa PDV-om.

Schengen Facility Found jedan je od najvećih projekata u kojem sudjeluje Ministarstvo unutarnjih poslova, te doprinosi ispunjavaju preporuka i standarda za ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor.  

- Ovo je već treći kontingent koji je stigao za graničnu policiju i ovdje je 80 službenih vozila koja će koristiti granična policija na vanjskoj granici – rekao je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Nova vozila će značajno pridonijeti učinkovitijem obavljanju nadzora državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala na vanjskoj granici Europske unije.

Vozila će se koristiti u policijskim upravama: osječko-baranjskoj (4), vukovarsko-srijemskoj (14), brodsko-posavskoj (5), sisačko-moslavačkoj (8), karlovačkoj (2), ličko-senjskoj (5), zadarskoj (3), šibensko-kninskoj (4), splitsko-dalmatinskoj (12), dubrovačko-neretvanskoj (10), istarskoj (6), primorsko-goranskoj (5), zagrebačkoj (1) i Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice (1). 

Preko Schengenskog instrumenta već je ranije isporučeno 110 vozila i tehnička oprema, a do srpnja ove godine isporučit će se još 50 terenskih vozila te razna tehnička oprema. Vrijednost svih 240 vozila je 6.090.111,13 eura sa PDV-om.

Intenzivne pripreme za Schengen 

Na novinarsko pitanje kako teku pripreme za pristup Schengenu, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin je rekao kako će iza 1. srpnja stići upitnik o schengenskoj evaluaciji te da je rok za odgovore do 31. kolovoza.

- Pitanja su manje-više poznata i u punom jeku su pripreme odgovora – rekao je pomoćnik Kirigin.

Dodao je i kako se sav novac iz Schengen Facility Founda troši prema planu i do 23. srpnja 2016. sva sredstva će biti potrošena u skladu sa pravilima, a u ovom trenutku objavljeni su svi osim jednog natječaja.

Pomoćnik ministra Nebojša Kirigin je najavio kao će za 10 do 15 dana biti završen Tranzitni prihvatni centar za strance u Trilju, dok se završetak Tranzitnog centra za prihvat stranaca u Tovarniku očekuje na jesen.



Pisane vijesti