Uništene protupodmorničke bombe iz II. svjetskoga rata

Slika topvijesti/2015/srpanj/podmornica.jpg

Bombe su kontroliranim eksplozijama na namjenskom poligonu uništili službenici Protueksplozijske zaštite Uprave policije, PU zagrebačke i PU šibensko-kninske.  

Na moru kod otoka Zlarina ribarska brodica „plivarica“ je tijekom ribolova jučer rano ujutro mrežom zahvatila i izvukla iz mora dva velika i teška metalna predmeta.

Zbog sumnje da se radi o eksplozivnim sredstvima, ribari su o događaju telefonom obavijestili policiju. Nakon pristajanja uz obalu, službenici protueksplozijske zaštite PU šibensko-kninske utvrdili su da je riječ o dvije neeksplodirane protupodmorničke bombe njemačke proizvodnje iz II. svjetskoga rata. 

Nakon provedenih priprema, danas oko 13 sati protupodmorničke bombe su kontroliranim eksplozijama na namjenskom poligonu uništili službenici Protueksplozijske zaštite Uprave policije, PU zagrebačke i PU šibensko-kninske. 

Riječ je o dubinskim bombama namijenjenim uništavanju podmornica oznake WBG, koje su se u more polagale s ratnih brodova. Svaka od njih je mase 180 kg, a u sebi ima 60 kg eksploziva.



Pisane vijesti