Isporučeno zadnjih 50 vozila za zaštitu vanjske granice

Slika topvijesti/2015/srpanj/auti/schengen_7.jpg

Foto: MUP

Na zagrebačkoj policijskoj akademiji jutros je održana svečana primopredaja 50 vozila nabavljenih u okviru Schengenskog instrumenta za potrebe učinkovitog rada granične policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske. Ključeve novih vozila sa i bez policijskih obilježja službenicima granične policije predao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin.

- Ovo je zadnja isporuka iz Schengen Facility Founda kojom smo završili nabavu automobila za zaštitu vanjske granice. Ostaje isporuka preostalih tehničkih sredstava i izgradnja objekata za graničnu policiju, a rok do kojeg moramo potrošiti sredstva je 23. srpnja 2016. godine – rekao je pomoćnik Kirigin.

Schengenska evaluacija

Na novinarsko pitanje kada bi Republika Hrvatska mogla biti spremna za Schengen, pomoćnik ministra Nebojša Kirigin je odgovorio da što se tiče tehničke pripreme, RH je manje-više jednaka sa drugim zemljama članicama.

- Proces evaluacije je započeo ispunjavanjem schengenskog upitnika te do sredine idućeg mjeseca moramo odgovoriti na 384 pitanja. Iduće, 2016. godine kreće terenski pregled naše spremnosti predstavnika Europske komisije i ostalih zemalja članica. Nakon toga zemlja kandidat dobiva zeleno svjetlo na tehničkoj razini i tada se odlučuje na političkoj razini, odnosno sve članice schengenske zone moraju dati zeleno svjetlo – pojasnio je pomoćnik ministra i dodao kako je to procedura koja traje nekoliko mjeseci i teško je u ovom trenutku predvidjeti hoće li trajati šest ili 12 mjeseci.

- Na nama je da se tehnički što bolje pripremimo i da dobijemo zeleno svjetlo tijekom sljedeće godine – zaključio je. 

Nova vozila za policijske uprave na granici

Nova vozila, čija je vrijednost 1.517.932,59 eura bez PDV-a, značajno će pridonijeti učinkovitijem obavljanju nadzora državne granice i suzbijanju prekograničnog kriminala na vanjskoj granici Europske unije. Riječ je o vozilima Mitsubishi Pick-up i Mitsubishi Outlander opremljenih pogonom 4x4, euro kukom, vitlom predviđenom za terensku vožnju van uređenih putova te svjetlosnom i zvučnom signalizacijom za operativan rad policijskih službenika granične policije.

Vozila će se koristiti u policijskim upravama: osječko-baranjskoj (5), vukovarsko-srijemskoj (12), brodsko-posavskoj (4), sisačko-moslavačkoj (5), karlovačkoj (2), ličko-senjskoj (3), zadarskoj (1), šibensko-kninskoj (1), splitsko-dalmatinskoj (6), dubrovačko-neretvanskoj (4) i primorsko-goranskoj (2), te Upravi za granicu (1) i Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice (4).  

Schengen Facility Found jedan je od najvećih projekata u kojem sudjeluje Ministarstvo unutarnjih poslova, te doprinosi ispunjavaju preporuka i standarda za ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor. Preko Schengenskog instrumenta već je ranije isporučeno 190 vozila i razna tehnička oprema. Vrijednost svih 240 vozila je 6.090.111,13 eura sa PDV-om.



Pisane vijesti