Osmi tjedan operativne akcije INSULA

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/policija39.jpg

Foto: ilutracija

Ravnateljstvo policije je u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske i Policijske uprave ličko-senjske nastavilo s provođenjem operativne akcije INSULA od 9. do 16. kolovoza. 

Kao i do sada, policijska su postupanja usmjerena na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na području otoka Paga u turističkoj sezoni 2015.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga policijski su službenici evidentirali i procesuirali ukupno 131 osobu, odnosno 74 državljana Italije 18 do 49 godina starosti, 23 državljana Francuske od 19 do 44 godine starosti, osam državljana Njemačke od 19 do 29 godina starosti, četiri državljana Švicarske starih od 18 do 23 godine, tri državljana Austrije starih od 19 do 33 godine, dva državljana Belgije 27 i 29 godina starosti, dva državljana Slovačke 21 i 29 godina starosti, dva državljana Slovenije 30 i 38 godina starosti, po jednog 26-godišnjeg državljana Egipta, 40-godišnjeg državljana Singapura, 26-godišnjeg državljana Tunisa, 22-godišnjeg državljana Češke, 19-godišnjeg državljana Srbije te osam državljana Hrvatske starosti od 19 do 24 godine.

Navedene su osobe procesuirane zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Provedenim istraživanjima policijski su službenici pronašli oko 80 grama hašiša, 35 grama marihuane, jedan gram smjese duhana i hašiša, četiri grama smjese duhana i marihuane, 50 komada joint-ova, 20 grama kokaina, 15 grama i deset tableta MDMA-e, 15 tableta ectasy-ja, deset listića LSD-a, pet grama amfetamina, jedan gram ketamina, pet tableta Normabela te jednu drobilicu s tragovima marihuane.

U navedenim su slučajevima policijski službenici podnijeli 102 obaveznih prekršajnih naloga i 29 optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a za što je naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu oko 350 tisuća kuna.

U navedenom razdoblju policijski su službenici proveli devet kriminalističkih istraživanja. Šest kriminalističkih istraživanja je provedeno zbog sumnje na kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama nad državljanima Italije, Slovenije i Hrvatske. U sklopu ovih kriminalističkih istraživanja provedene su tri pretrage, a policijski su službenici pronašli još oko 20 grama hašiša, pet grama i 28 tableta MDMA-e, 50 grama kokaina, pet grama ketamina, jednu digitalnu vagu te veće količine novca. Protiv dva državljana Hrvatske podneseni su optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu, dok su protiv ostalih osoba podnijete kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Dvadesetjednogodišnji državljanin Francuske je spriječio policijskog službenika u obavljanju službene radnje te je nad njime provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje na kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku u Zadru.

U vezi prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, policijski su službenici proveli pretragu doma i drugih prostorija te osobnog automobila 21-godišnjeg državljanina Hrvatske. Budući postoji sumnja da je počinio više kaznenih djela krađa i teških krađa na području otoka Paga, policijski službenici PP Pag su preuzeli daljnje kriminalističko istraživanje nad njim.

Policijski su službenici proveli i jedno kriminalističko istraživanje nad četiri državljana Italije zbog sumnje da su povezani sa počinjenjem kaznenog djela krivotvorenja novca. Protiv dva talijanska državljana podnijeto je izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, dok su druga dva talijanska državljana uhićena zbog sumnje da su navedena kaznena djela i počinili. Izvršenom pretragom u njihovoj iznajmljenoj sobi pronađeno je oko 12 krivotvorenih novčanica u apoenu od 20 eura, dok je ukupno oduzeto 26 krivotvorenih novčanica. Protiv ovih talijanskih državljana policijski su službenici podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu, dok su navedene osobe predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Djelatnici Carinske uprave Ministarstva financija angažirani u sklopu operativne akcije INSULA su u tri navrata utvrdili prekršaje i pokrenuli odgovarajuće prekršajne postupke zbog prekršaja iz Zakona o trgovini, dok su u dva navrata utvrdili prekršaje i pokrenuli odgovarajuće prekršajne postupke iz Zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.



Pisane vijesti