Prouzročenje stečaja

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/NOVAC/novac2.jpg

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61- godišnjakom i 26-godišnjakom. U odnosu na 61-godišnjaka utvrđeno je postojanje sumnje da je kao odgovorna osoba i vlasnik trgovačkog društva od početka 2007. do kraja 2008. protupravno izvlačio dio dnevnih utržaka, te ih zadržao za sebe. Također, tijekom 2008 načinio je i potpisao ugovore o pozajmicama u kojima je njegova tvrtka davatelj pozajmica, a on korisnik, nakon čega sredstva nije vratio na račun trgovačkog društva, već ih je otpisao kao nenaplativo i zastarjelo potraživanje 

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61- godišnjakom i 26-godišnjakom.  U odnosu na 61-godišnjaka utvrđeno je postojanje sumnje da je kao odgovorna osoba i vlasnik trgovačkog društva od početka 2007. do kraja 2008. protupravno izvlačio dio dnevnih utržaka, te ih zadržao za sebe. Također, tijekom 2008 načinio je i potpisao ugovore o pozajmicama u kojima je njegova tvrtka davatelj pozajmica, a on korisnik, nakon čega sredstva nije vratio na račun trgovačkog društva, već ih je otpisao kao nenaplativo i zastarjelo potraživanje. 

Nadalje, 61-godišnjak je kao odgovorna osoba trgovačkog društva, tijekom 2015. godine ispostavio račun trgovačkom društvu u vlasništvu  26-godišnjaka, koji je, također kao odgovorna osoba trgovačkog društva, s njim zaključio izjavu o kompenzaciji, iako su znali da je obustavljena predstečajna nagodba trgovačkog društva te da je pokrenut predstečajni postupak pred sudom, pri čemu su  smanjili stečajnu masu tvrtke.  Ukupno počinjena materijalna šteta cijeni se na oko 1,6 milijuna kuna. 

U odnosu na 61-godišnjaka utvrđeno je  sumnja u počinjenje kaznenih  djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave, te prouzročenja stečaja, dok je u odnosu na 26-godišnjaka utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenih djela prouzročenje stečaja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.  Nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu bit će u redovnom postupku upućeno posebno izvješće.



Pisane vijesti