Vozačka dozvola

Gdje se izdaje vozačka dozvola?

Vozačku dozvolu izdaje bilo koja policijska uprava, odnosno policijska postaja, bez obzira na prebivalište vozača. 

Može li mi se izdati vozačke dozvola iako ne živim u Republici Hrvatskoj?

Ne, uvjet za izdavanje vozačke dozvole je da je osoba nastanjena u RH te da ima prebivalište, boravište najmanje 185 dana, uobičajeno prebivalište, da se školuje ili ima privremeni ili stalni boravak.

Mogu li ishoditi vozačku dozvolu ako sam hrvatski državljanin, u Republici Hrvatskoj boravim duže od 185 dana, ali sam prijavljen na prebivalište izvan Republike Hrvatske?

Da. Ukoliko hrvatski državljanin boravi u Republici Hrvatskoj dulje od 185 dana, a nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može ishoditi hrvatsku vozačku dozvolu.

Trebam li mijenjati vozačku dozvolu koja mi je izdana do 65. godine života?

Ne. Vozačke dozvole izdane do 1. srpnja 2013. godine vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine.  

Može li se u vozačkoj dozvoli evidentirati kod 95 na temelju svjedodžbe o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač?

Ne. Kod 95 se u vozačkoj dozvoli evidentira isključivo na temelju svjedodžbe o početnoj kvalifikaciji, odnosno periodičkoj izobrazbi (SSO), a ne i na temelju svjedodžbe o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač. Kod 95 se upisuje za upravljanje vozilima C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E i DE kategorije. Postupak u svezi ishođenja SSO o početnoj kvalifikaciji, odnosno periodičkoj izobrazbi, propisuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.  

Mogu li upravljati vozilom u prometu temeljem potvrde o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole?

Da. Na području Republike Hrvatske može se upravljati vozilom u prometu temeljem potvrde o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole, i to u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.  

Mogu li izrađenu vozačku dozvolu preuzeti u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji?

Ne. Izrađena vozačka dozvola se preuzima u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u kojoj je podnesen zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. Izuzetak je vozačka dozvola koja je izrađena u žurnom postupku koja se UVIJEK preuzima u Policijskoj upravi zagrebačkoj.