Državljanstvo

 

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva


UPUTE O PROCEDURI

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva mogu podnijeti stranci (osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo) te prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo, ako ispunjavaju pretpostavke propisane Zakonom o hrvatskom državljanstvu.

  • Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem podnosi se osobno policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, osim ako je riječ o osobi s invaliditetom, kada se može podnijeti putem zakonskog zastupnika ili ovlaštenog opunomoćenika.

Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem može se podnijeti i putem  diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske.

Postupak stjecanja hrvatskog državljanstva provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u sjedištu.
Hrvatskim državljaninom postaje se danom uručenja pozitivnog rješenja.
Nakon uručenja pozitivnog rješenja stranka se upisuje u knjigu državljana u nadležnom matičnom uredu.
Domovnica se izdaje u nadležnom matičnom uredu.

  • uz propisani obrazac zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva s upitnikom prilaže se:
  • životopis
  • izvadak iz matice rođenih
  • uvjerenje o državljanstvu
  • uvjerenje o nekažnjavanju nadležnog inozemnog tijela države čiji su podnositelji zahtjeva državljani te države u kojoj imaju stalni boravak u izvorniku ili propisno ovjerenoj preslici s prijevodom na hrvatski jezik ne starijeg datuma od šest mjeseci
  • važeća identifikacijska isprava, ovjerena preslika
  • administrativna pristojba u iznosu od 20 kuna
  • ako se zahtjev podnosi i za malodobnu djecu, prilaže se izvadak iz matice rođenih, uvjerenje o državljanstvu i suglasnost djeteta starijeg od 14 godina
  • za različite osnove stjecanja hrvatskog državljanstva treba priložiti i druge isprave, npr.:
  • za stjecanje po osnovi boravka u Republici Hrvatskoj – isprave kojima se dokazuje regulirani boravak i dužina trajanja boravka u Republici Hrvatskoj (osobna iskaznica za stranca, uvjerenje o boravku, putna isprava s unesenim podacima o boravku). Kao dokaz o poznavanju hrvatskog jezika i latiničnog pisma, potrebno je priložiti potvrdu o položenom ispitu poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma na visokom učilištu, srednjoškolskoj ustanovi ili ustanovi za obrazovanje odraslih, koje na temelju odobrenja ministarstva nadležnog za obrazovanje izvode programe iz hrvatskog jezika; svjedodžbu inozemne obrazovne ustanove kojom se potvrđuje da je obrazovanje provedeno po programu na hrvatskom jeziku ili svjedodžbu o završenom tečaju najmanje B1 stupnja znanja hrvatskog jezika.
  • za stjecanje po osnovi rođenja u Republici Hrvatskoj – isprave kojima se dokazuje regulirani boravak i dužina trajanja boravka u Republici Hrvatskoj (osobna iskaznica za stranca, uvjerenje o boravku, putna isprava s unesenim podacima o boravku)
  • za stjecanje po osnovi braka sa hrvatskim državljaninom – isprava kojom se dokazuje status stalnog boravka, vjenčani list koji nije stariji od šest mjeseci, domovnica bračnog drug
  • pripadnici hrvatskog naroda trebaju dostaviti isprave kojima dokazuju osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu - ovjerena preslika radne knjižice, vojne knjižice, svjedodžbe, indeksa, izvatka iz matice rođenih, vjenčanih i dr., ili izvornike istih, ukoliko je u njima upisan podatak o nacionalnosti. Pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se i dostavljanjem dokaza o zaštiti prava i pomicanju interesa hrvatskog naroda i dokaza o aktivnom sudjelovanju u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Ukoliko se stranke pozivaju na pripadnost hratskom narodu njihovih roditelja, uz zahtjev dostavljaju dokaze kojim potvrđuju nacionalno deklariranje roditelja. U zahtjevima za stjecanje hrvatskog državljanstva podnesenim do 1. siječnja 2012. godine, tj. do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN 130/11), pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku
  • iseljenici – isprave kojima dokazuju iseljenje s područja Republike Hrvatske, a ako se radi o potomcima iseljenika treba dokazati i rodbinsku povezanost sa iseljenom osobom do 3. stupnja srodstva u ravnoj liniji (djeca, unuci, praunuci)
  • stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku – mišljenje nadležnog ministarstva o postojanju interesa za primitak u hrvatsko državljanstvo
  • osobe otpuštene iz hrvatskog državljanstva – dokaz o stjecanju stranog državljanstva i prestanku hrvatskog državljanstva.

Za strane javne isprave koje se prilažu uz potpisani obrazac zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva (npr.: rodni list, vjenčani list i slično) prethodno je potrebno provesti postupak njihove legalizacije, osim ako dvostranim i mnogostranim međunarodnim ugovorima nije utvrđeno drukčije. Haaška konvencija o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, od 5. listopada 1961. godine, pojednostavila je postupak legalizacije u odnosima između ugovornih stranaka, pa javna isprava podliježe jednom ovjeravanju nadležnog tijela države koja je ispravu izdala.  

Ako između Republike Hrvatske i druge države ne postoji dvostrani ili mnogostrani ugovor, koji ukida ili olakšava legalizaciju, a druga država nije potpisnica Haaške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, javne isprave izdane u inozemstvu mogu se upotrijebiti u Republici Hrvatskoj samo ako su legalizirane u skladu s propisima zemlje izdavanja i nadovjerene u hrvatskoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu u toj državi (uz prijevod na hrvatski jezik), ili ako se nakon legalizacije u skladu s propisima države izdavanja, nadovjere u diplomatskom predstavništvu te države u Republici Hrvatskoj i legaliziraju (nadovjere) u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U slučaju da Republika Hrvatska nema diplomatsko konzularno predstavništvo u državi izdavanja isprave, a niti ta država nema diplomatsko konzularno predstavništvo u Republici Hrvatskoj, legalizacija se obavlja u trećoj državi u kojoj obje države imaju diplomatsko konzularno predstavništvo, na slijedeći način: nakon ovjere isprava kod nadležnih tijela države u kojoj  je izdana, ispravu nadovjerava njezino diplomatsko konzularno predstavništvo u trećoj državi, zatim ministarstvo vanjskih poslova treće države i na kraju diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u toj trećoj državi.

U slučaju pozitivnog rješenja, naplaćuje se upravna pristojba u iznosu od 1.500,00 kuna u zemlji, a u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, sukladno konzularnim pristojbama.

Ukoliko je zahtjev podnesen u Republici Hrvatskoj, u pozivu naznačeni iznos upravne pristojbe uplaćuje se u pošti/FINA-i/banci, putem opće uplatnice s naznakom:

  • primatelj: Državni proračun Republike Hrvatske
  • broj računa: HR1210010051863000160; poziv na broj: HR64-5002-713
  • uplatnicu sa svim podacima ispunit će službena osoba koja uručuje rješenja

 

Zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva


UPUTE O PROCEDURI

Zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva mogu podnijeti hrvatski državljani ako uz hrvatsko državljanstvo posjeduju i strano državljanstvo, ili im strana država jamči primitak u njihovo državljanstvo pod uvjetom prestanka hrvatskog državljanstva, a hrvatsko državljanstvo može im prestati uz ispunjenje Zakonom propisanih pretpostavki.

Zahtjev za prestanak hrvatskog državljanstva podnosi se osobno u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, osim ako je riječ o osobi s invaliditetom, kada se može podnijeti putem zakonskog zastupnika ili ovlaštenog opunomoćenika. Zahtjev se može podnijeti i putem diplomatske misije ili konzularnom uredu Republike Hrvatske.

Uz propisani obrazac zahtjeva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom se prilaže:

  • životopis
  • izvadak iz matice rođenih
  • uvjerenje o državljanstvu (domovnica)
  • važeća identifikacijska isprava, ovjerena preslika
  • administrativna pristojba u iznosu od 20 kuna
  • ako se zahtjev podnosi i za malodobnu djecu, prilaže se izvadak iz matice rođenih, uvjerenje o državljanstvu (domovnica) i suglasnost djeteta starijeg od 14 godina.

 - dokaz stranog državljanstva ili zajamčenje inozemnog tijela o primitku u državljanstvo s ovjerenim prijevodom na hrvatski jezik od ovlaštenog sudskog tumača
 

  • odricanje od hrvatskog državljanstva:
  • uz propisani obrazac zahtjeva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom, daje se izjava o odricanju
  • dokaz stranog državljanstva
  • dokaz prebivališta u inozemstvu.


U slučaju pozitivnog rješenja, naplaćuje se upravna pristojba u iznosu od 3600 kuna u zemlji, a u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, sukladno konzularnim pristojbama. 

Ukoliko je zahtjev podnesen u Republici Hrvatskoj, u pozivu naznačeni iznos upravne pristojbe uplaćuje se u pošti/FINA-i/banci, putem opće uplatnice s naznakom:

  • primatelj: Državni proračun Republike Hrvatske
  • broj računa: HR1210010051863000160; poziv na broj: HR64-5002-713
  • uplatnicu sa svim podacima ispunit će službena osoba koja uručuje rješenja.

 

Utvrđivanje hrvatskog državljanstva

 

UPUTE O PROCEDURI

Zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva mogu podnijeti osobe koje nisu upisane u knjige državljana Republike Hrvatske, a po propisima koji su bili važeći do dana stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu stekle su to svojstvo. Ispunjenje zakonskih pretpostavki za naknadni upis u knjige državljana utvrđuju se prema propisima koji su važili u trenutku rođenja podnositelja zahtjeva.
 

Uz zahtjev se prilaže:

  • upitnik
  • izvadak iz matice rođenih
  • važeća identifikacijska isprava, ovjerena preslika
  • uvjerenje da osoba nije upisana u knjige državljana u matičnom uredu kod kojeg je trebala biti upisana u vrijeme rođenja po propisima koji su tada vrijedili
  • ako stranka posjeduje strano državljanstvo, akt o njegovom stjecanju ili uvjerenje nadležnog inozemnog tijela o načinu i vremenu stjecanja državljanstva
  • uvjerenje ili domovnica jednog ili oba roditelja o činjenici upisa u knjigu državljana.


Postupci utvrđivanja hrvatskog državljanstva provode se za osobe koje su svojstvo hrvatskog državljanina stekle po propisima važećim do dana stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu (8. listopada 1991. godine), a greškom nisu upisane u knjigu državljana.