Zlouporaba položaja i ovlasti-priopćenje za medije

Slika ILUSTRACIJE/auto_rotirka.jpg

Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, te dokaznih radnji ispitivanja svjedoka i pretraga Uprava kriminalističke policije, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu, te protiv trgovačkog društva u kojem je drugo osumnjičenik odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe.

Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, te dokaznih radnji ispitivanja svjedoka i pretraga Uprava kriminalističke policije, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana  zbog kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu, te protiv trgovačkog društva u kojem je drugo  osumnjičenik odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe.

Nakon privođenja prvo i drugo osumnjičenih, te njihovog ispitivanja Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je protiv njih kaznenu prijavu i to za I. osumnjičenika za kazneno djelo zlouporabe iz članka 337. stavak 1. 3. i 4. Kaznenog zakona a protiv II. osumnjičenika  za kazneno djelo poticanja na zlouporabu. Postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenik u dogovoru s II osumnjičenikom od njega kupio dionice trgovačkog društva D. d.o.o. iz Zagreba po cijeni koja značajno premašuje stvarnu vrijednost dionica čime je II osumnjičeniku pribavio imovinsku korist  u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Također je time pribavljena i imovinska korist  trgovačkom društvu „V.P.“ d.o.o.

Nakon podnošenja kaznene prijave nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu održan je savjetodavni sastanak na kojem je ocijenjeno kako je  nužno nastaviti  izvide radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena i moguće odgovornosti drugih osoba.

Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli dogovoreno je da će u skladu s Protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere, provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika.

Glavni Ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica odrediti će članove tima za rad u ovom predmetu u kojem je nužno kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze kako o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe, tako i o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama koje po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju kako je u zajednički tim nužno uključiti i službenike  Ministarstva financija, te drugih državnih tijela.



Pisane vijesti