Održana konferencija „Važnost sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru RH“

Slika topvijesti/2012/listopad/westin/vestin.jpg

U zagrebačkom hotelu „Westin“ održana konferencija pod nazivom „Važnost sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske“ 

Foto: MUP

Danas je u zagrebačkom hotelu „Westin“ održana konferencija pod nazivom „Važnost sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske“ na kojoj su, uz brojne predstavnike državne i lokalne uprave,  sudjelovali i predstavnici MUP-a: savjetnica ministra Marija Budimir, načelnica Sektora za financije i proračun Andreja Benić  te načelnik Samostalnog odjela za unutarnju reviziju Mladen Vujić

Konferencija je održana u sklopu Projekta Europske unije za Hrvatsku IPA 2008 „ Podizanje javne svijesti o važnosti sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske“, a  namijenjena je rukovodećoj strukturi, odnosno osobama zaduženim za financijsko upravljanje i kontrole te unutarnju reviziju u institucijama na državnoj i lokalnoj razini te u javno-trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Cilj  konferencije je istaknuti važnost sustava unutarnjih financijskih kontrola kao i odgovornost rukovodeće strukture za njihovo učinkovito funkcioniranje. Kvalitetni sustavi unutarnjih financijskih kontrola važan su preduvjet za uspješno upravljanje proračunskim i javnim sredstvima, osiguranje fiskalne odgovornosti kao i spremnost zemlje za upravljanje sredstvima iz EU fondova.

Sudionicima konferencije uvodno su se obratili : izaslanica, voditeljica projekta za javne financije i javnu upravu iz Delegacije EU u RH Paulina Stanoeva, zamjenik ministra financija RH Boris Lalovac te pomoćnik ministra financija RH Branko Šegon.

Pozdravivši sve nazočne, zamjenik ministra financija Boris Lalovac,  u uvodnom obraćanju zahvalio je Europskoj komisiji na potpori koju pruža RH na uspostavi ovog  važnog sustava unutarnjih financijskih kontrola. Istaknuo je, između ostalog, kako su primarni ciljevi  Vlade RH:  financijska konsolidacija, strukturne reforme te poticanje investicija. Izrazio je  nadu da će ova konferencija bit korak u jačanju boljeg i odgovornijeg trošenja financijskih sredstava, kao i prilika za razmjenu iskustva i mišljenja sudionika konferencije. 

Nakon uvodnog obraćanja, brojni financijski stručnjaci održali su niz izlaganja i prezentacija o važnosti sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru RH.

Inače, korisnik navedenog projekta IPA 2008 je Ministarstvo financija odnosno Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, a provodi se u suradnji s projektnim partnerom SAFEGE iz Francuske. Vrijednost projekta je 132.000 eura. Projektne aktivnosti započele su u svibnju 2012., a predviđeni završetak projekta je koncem studenoga 2012.



Pisane vijesti