Revolveri

Hrvatska:

 

Revolver je ručno vatreno oružje na čijem se kraju cijevi nalazi bubanj podijeljen na nekoliko valjkastih pregrada, koje se pri okretanju bubnja naizmjenično stavljaju u položaj produžetaka cijevi. Kod revolvera ulogu ležišta naboja, koje je kod pištolja integralni dio cijevi, preuzima valjkasti provrt u bubnjiću revolvera. Konstrukcijski to zahtijeva izrazitu preciznost pri izradbi mehanizma za okretanje bubnja kao i usklađenost svih sastavnica, kako bi u trenutku opaljivanja osi cijevi i naboja bile poravnate, a javlja se problem zazora između cijevi i ležišta u bubnjiću koji dopušta „curenje“ dijela barutnih plinova dok zrno prelazi iz ležišta u cijev.

Načelno rečeno, glavna prednost revolvera pred pištoljem jest mogućnost uporabe jačih kalibara (.357Mag, .44Mag, .50AE, 454Casull itd.), dok je glavni nedostatak manji kapacitet streljiva (5 do 8 naboja).  

Revolveri su najpopularnije ručno vatreno oružje u Sjedinjenim Američkim Državama. Najpoznatije tvorničke marke revolvera su Colt, Smith&Wesson, Ruger, Korth i Nagan.

Revolver LIKAWELD, M-Piko, cal. .22 Magnum, br. A01005 

 
 
 
Vrijeme proizvodnje: 1991. - 1993. godina
Proizvođač: Likaweld, Zagreb
Bubanj: 5 naboja
Dimenzije: 13x2x7 cm
 
 
 
 
Inv. br. 2180
 

Mini revolver koji je nastao kod istog proizvođača kao i popularna kratka strojnica Zagi. Dvojbeni sigurnosni koncept zahtijevao je smirenog i uvježbanog korisnika. Nošenje revolvera s udaračem oslonjenim na naboj ili udaračem u poluzapetom položaju proizvođač u „Naputku za uporabu“ navodi kao opasno. Stoga  preporuča pozicioniranje udarača u za to namijenjene utore između ležišta naboja u bubnjiću. Pritom je potrebno udarač postaviti u poluzapeti položaj i prstima ruke pod udarač dovesti utor za udarač pa polako, uz stiskanje okidača, otpustiti udarač u za to predviđeni sigurnosni utor. Na taj način moguće je nositi revolver sa svih pet naboja u bubnjiću. Drugi način je ostaviti jedno ležište naboja prazno i pozicionirati ga ispod udarača, ali je u tom slučaju kapacitet bubnjića četiri naboja. Krasi ga još jedna posebnost, a ona se odnosi na punjenje bubnjića, pri čemu je neophodno bubnjić potpuno izvaditi iz rame revolvera.

Revolver je pokušaj kombiniranja naboja velike brzine i solidne zaustavne moći u revolver malih gabarita koji se može uspješno prikriveno nositi na nozi, u džepu pa i u džepiću za sat.