U OŠ u Čačincima i Orahovici održana predavanja "Zdrav za 5"

Photo PU_VP/Zdrav za 5 - Orahovica 1.jpg

U utorak 20. ožujka u Osnovnoj školi „A.G. Matoš“ u Čačincima, te jučer 21. ožujka u Osnovnoj školi „I. B. Mažuranić u Orahovici, po policijskoj službenici za prevenciju, Policijske uprave virovitičko-podravske, Ani Kratohvil Katić, održana su predavanja preventivnog projekta „Zdrav za 5“ u školskoj 2017./18. godini.

Planirani programi predavanja u Osnovnim školama u trajanju od po jednog školskog sata, održani su na temu štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola, kroz koji je u Čačincima prošlo 18 učenika iz jednog osmog razreda, te u Orahovici 45 učenika iz triju osmih razreda.

 Tijekom prezentacije i provođenja radionice uz učenike, bili su nazočni i njihovi razrednici. Kroz predavanja, učenici su mogli dobiti spoznaje o štetnosti uporabe alkohola, posljedicama koje alkohol donosi u toj životnoj dobi i kako alkohol utječe na ponašanje i konačne prekršajne i kaznene posljedice.

Provođenjem radionica učenici su u zamišljenim situacijama, sami osmislili nastavak zadanih situacija, koje se mogu dogoditi nakon prekomjerne uporabe alkohola.

Zdrav za 5 je nacionalni program prevencije ovisnosti i zaštite okoliša  za učenike 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola koji provode zajednički Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, provodi se već petu školsku godinu.