Preventivno-edukativnim plakatima za sigurnije prometnice

Slika topvijesti/svibanj/plakat_osijek.jpg
Uz nepopularno, ali svakako nužno represivno djelovanje, Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske paralelno nastavlja i s preventivno-edukativnim, odnosno promidžbenim aktivnostima.

Izradom zadnja dva jumbo plakata „Noć bez sutra!“ i „Reflektirajući prsluk – svjetionik u tami“ Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske uspješno je završio dio planiranih zadaća iz područja prometne preventive, započetih u siječnju ove godine. Naime, deset upozoravajućih jumbo plakata, koji imaju za cilj djelovati na svijest vozača, odnosno njihovo discipliniranje u prometu, trebali bi doprinijeti podizanju razine sigurnosti u prometu, a samim tim i na smanjenje prometnih nesreća, prvenstveno sa smrtnim posljedicama.

Budući su izrađeni glavni projekti i u tijeku je donošenje odluke o postavljanju 10 panoa veličine 12 m2 na području cijele Policijske uprave osječko-baranjske, do trenutka te realizacije, određeni broj plakata postavljen je i na autobuse Gradskog prijevoza putnika Osijek, a svakodnevno se prikazuju i na velikom ekranu postavljenom na vidljivom mjesto zgrade "Esseker centra" u strogom središtu grada, te povremeno kroz dnevni tisak.

Iako se u navedenom Odjelu rodila ideja i o stvaranju dva realistična („šok“) filma na temu „alkohol“ i „brzina“ ovakve aktivnosti ipak će malo pričekati, budući se radi o financijski zahtjevnom projektu. 

Nemalo smo iznenađeni pozitivnom reakcijom javnosti iako, također, priznajemo da postoji i daleko manji broj onih koji ne opravdavaju ovakav način našeg djelovanja. No, svatko tko je, nažalost, bio sudionik ili očevidac jednog događaja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama svjestan je da plakati i 'šok' filmovi ne odražavaju ni približno stvarni prizor takvih jezovitih događaja, već da je njihova uloga prvenstveno upozoravajuća ili pak savjetodavna.

Napominjemo kako su provedene promidžbene aktivnosti motivirale i druge policijske uprave na iste ili slične aktivnosti, a zapažene su putem interneta i izvan granica Hrvatske što zorno govori kako je cilj ovakvoga djelovanja postignut.   

Zahvaljujemo se i ne smijemo zaboraviti sve one bez čije pomoći bi ovakve aktivnosti bilo nemoguće ostvariti, a to su: Hrvatske ceste d.o.o., Tehnička ispostava Osijek, Cesting d.o.o., Osijek, Unikom d.o.o., Osijek i Gradski prijevoz putnika Osijek. Fotografiju i grafičku pripremu plakata učinjena je uz pomoć Multimedijalnog studija Maria Romulića, glavna rješenja projekta postavljanja promidžbenih panoa izradila je tvrtka „Rencona“ d.o.o. Osijek, dok su medijski pokrovitelji akcije Televizija Slavonije i Baranje, dnevne novine „Glas Slavonije“ te „Esseker centar“ Osijek.



Stranica