PAŽNJA: zapaljive tekućine i plinovi u svakom kućanstvu

Slika ILUSTRACIJE/pozar.jpg

Obzirom na visoke temperature upozoravamo građane da obrate pažnju na zapaljive tekućine i plinove koje posjeduju u svojim kućanstvima i koje je potrebno držati u originalnim pakovanjima na mjestima gdje nisu izloženi visokim temperaturama te rukovati s njima prema uputama na pakovanjima. Riječ je o predmetima poput upaljača, raznih sprejeva te lakova i boja.

Budući da se već nekoliko dana temperature ne spuštaju ispod 30 °C potrebno je upozoriti građane da obrate pažnju na zapaljive tekućine i plinove koje posjeduju u svojim kućanstvima i koje je potrebno držati u originalnim pakovanjima na mjestima gdje nisu izloženi visokim temperaturama te rukovati s njima prema uputama na pakovanjima. Riječ je o predmetima poput upaljača, raznih sprejeva te lakova i boja.

Tako je u nedjelju 10. srpnja 2011. godine, oko 16 sati, u mjestu Kuzmica akumulirana toplina uslijed visoke dnevne temperature od čak 38°C prouzrokovala samozapaljenje lakozapaljive tekućine u obliku spreja u bočici pod pritiskom koja se nalazila neposredno uz prozor na južnoj strani zida garaže. Bočica je eksplodirala i zapalila gorivi materijal u garaži nakon čega se požar proširio na krovište garaže i obiteljske kuće. Šteta nastala ovim požarom procijenjena je na preko 100 000 kuna.   

Dva dana poslije, također oko 16 sati u Požegi u ulici Dubrovačkoj izgorjelo je krovište dvorišne zgrade jedne obiteljske kuće. Policijski službenici su utvrdili da se u zgradi na polici ispod krovišta nalazila otvorena limena kutija sintetičke lakozapaljive tekućine (emaj laka) koja se zapalila uslijed visoke temperature i dodatnog akumuliranja topline u skučenom prostoru između drvene police i samog krovišta.  

U prvih šest mjeseci na području Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 108 požara. Od toga dva na vozilima, 29 na građevinama i 77 na otvorenom prostoru u kojima je zahvaćena površina od 150 hektara. Ukupno nastala materijalna šteta procijenjena je na oko milijun kuna, ali su  srećom samo tri osobe ozlijeđene.

Najčešći uzroci nastanka požara na građevinama su nepropisno izvedene električne instalacije ili njihovo neodržavanje. Tako su zabilježena tri požara uzrokovana  postavljanjem improviziranih grijalica za prasce, tri požara zbog postavljanja električnih vodova direktno na drvenu konstrukciju, jedan zbog postavljanja neoriginalnih  zaštitnih osigurača te tri požara nastala zbog neodržavanja električnih uređaja. Ostali uzroci požara su bili nepropisno izvedene dimovodne instalacije, odbačen opušak, a bilo je i požara koje je uzrokovalo neodgovarajuće kontroliranje prilikom pripreme hrane, udar groma, dječja igra i dr.

Vlasnici odnosno korisnici građevina trebali bi sukladno propisima, normama i uputama proizvođača održavati u ispravnom stanju postrojenja, uređaje, električne, plinske ventilacijske i druge instalacije, dimnjake i ložišta, kao i druge uređaje i instalacije koji mogu prouzročiti nastajanje i širenje požara. Prema Zakonu o zaštiti od požara o održavanju u ispravnom stanju moraju posjedovati dokumentaciju.

Postavljanje električnih i plinskih instalacija, dimovodnih i ventilacijskih instalacija mora se povjeriti stručnim osobama, kao i njihovo održavanje.

I na kraju još jedan mali savjet „Ne paliti biljni i ostali otpad u blizini građevina i građevinskih dijelova, zbog mogućeg prijenosa požara s otvorenog prostora na građevine“. 



Pisane vijesti