''Živim život bez nasilja'' u Umagu

Slika topvijesti/2014/lipanj/umag_zivim_zivot000.jpg

Radionice na temu nenasilja i tolerancije provedene su u svrhu izgradnje kulture nenasilja kod najmlađe populacije, s ciljem poticanja učenika na stvaranje pozitivnih stavova, koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive te senzibiliziranja učenika na problem nasilja i nužnost njegovog prijavljivanja.

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska nastavila je provoditi aktivnosti u sklopu kampanje ''Živim život bez nasilja'' pa su 30. svibnja u Umagu održane radionice i tematska predstava s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

Riječ je o kampanji koju u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP),  a od ove školske godine u kampanju je uključeno i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici, a uključuje niz edukativnih aktivnosti u školama, kojima se mladima nastoji ukazati da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

Preventivne aktivnosti u Umagu započele su održavanjem interaktivnih radionica u OŠ ''Marija i Lina'', koje su proveli policijska službenica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Vesna Lončar Brnadić te predstavnik nevladine organizacije ''Status M'' Mislav Mandir. Radionice na temu nenasilja i tolerancije provedene su u svrhu izgradnje kulture nenasilja kod najmlađe populacije, s ciljem poticanja učenika na stvaranje pozitivnih stavova, koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive te senzibiliziranja učenika na problem nasilja i nužnost njegovog prijavljivanja. Kroz zanimljivu prezentaciju i razgovor, učenici sedmih razreda naučili su kakvi sve oblici nasilja postoje, gdje mogu potražiti zaštitu u slučaju da su i sami žrtve nasilja ili znaju nekog tko je žrtva nasilja te što sve policija poduzima kada dobije prijavu o nasilničkom ponašanju. Učenicima je skrenuta pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije jer nitko ne zaslužuje biti zlostavljan.

Nakon provedenih radionica, za učenike sedmih razreda osnovnih škola s područja Bujštine, u Pučkom otvorenom učilištu Ante Babić Umag, održana je kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja''. Radi se o predstavi, koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost, a kroz koju su se posjetitelji mogli upoznati s različitim oblicima nasilja, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i načinima kako reagirati na nasilje, s osnovnom porukom da,  bez obzira na sve - ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA. Osim učenika i njihovih nastavnika, predstavu su odgledali i predstavnici policije te ostalih institucija, koje se bore protiv nasilja, a prisutnima su se kratkim, prigodnim govorima, obratili zamjenik gradonačelnika Umaga Niko Čančarević i županijska koordinatorica u osnovnim školama za provođenje školskih preventivnih programa Antonija Mijatović.

Učenici koji su sudjelovali u radionicama i odgledali predstavu, sudjelovat će i u trećoj komponenti preventivnog projekta pa će tako, do kraja školske godine, kroz likovni i literarni izričaj te tematsku parlaonicu, iskazati svoja razmišljanja na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. 



Pisane vijesti