Preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ u Osijeku

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Zivim_zivot_bez_nasilja/naslov.jpg

Preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ u Osijeku

Zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta -  „Živim život bez nasilja“, provodi se već petu godinu za redom, na području Republike Hrvatske, pa tako i Osječko - baranjske županije. Usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

 U sklopu projekta, jučer, 4. lipnja, u prostorijama Osnovne škole „Ljudevita Gaja“ u Osijeku održano je predavanje učenicima sedmih razreda na temu „Živim život bez nasilja“, kojom prilikom je učenicima ukazano na problem nasilja, zakonske mogućnosti njegova sprječavanja i prijavljivanja, kao i na nužnost nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Nakon predavanja, predstavnik udruge „Status M“ s učenicima održao je i interaktivnu radionicu Zvonkov kviz „Budi muško, mijenjaj pravila“ na temu nenasilja i tolerancije kako bi se učenici senzibilizirali na problem nasilja među mladima.

 U prostorijama Dječjeg kazališta „Branko Mihaljević“ u Osijeku održana je konferencija za medije, na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo predstavile aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta. Zamjenik načelnika Policijske uprave osječko – baranjske Damir Takač predstavio je stanje sigurnosti na području policijske uprave, s naglaskom na provedbu mjera u prevenciji nasilja.

 Uloga lokalne uprave i samouprave u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja vrlo je bitna, a svoju podršku projektu na konferenciji su iskazali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko – baranjske županije Ružica Gverieri i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka Dražen Alerić. Preventivni projekt podržavaju i umjetnici i glazbenici, pa je tako svoju podršku projektu predstavio i poznati glumac i komičar te voditelj u projektu Zlatan Zuhrić Zuhra.

 U sklopu druge komponente projekta, učenicima Osnovne škole „Ljudevita Gaja“ iz Osijeka izvedena je predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj su im glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički, na zanimljiv način, predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice. U programu su sudjelovali i glazbeni sastav „Apokalipso“ te jazz pijanist Matija Dedić.

 Danas, 5. lipnja, na otvorenom prostoru Trga Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, u sklopu treće komponente projekta održana je likovna radionica na kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda Osnovne škole „Ljudevita Gaja“ te učenici trećih razreda Škole primijenjene umjetnosti iz Osijeka, koji su likovnim izričajem stvarali crteže na temu nenasilja i tolerancije. Po završetku izabran je najbolji rad učenika sedmih razreda, a prigodne nagrade i zahvale najboljem trojcu uručili su zamjenik načelnik policijske uprave Damir Takač i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Denis Ambruš. Tri najbolja rada naći će svoje mjesto među svim pristiglim radovima iz čitave Republike Hrvatske, u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu policije, gdje će se natjecati za najbolji rad na navedenu temu. Pobjedniku likovnog natjecanja bit će uručena prigodna nagrada za trud i sudjelovanje. Podršku ovom projektu iskazao je i zamjenik župana Županije osječko-baranjske, Dragan Vulin.

 Na radionici je sudjelovao i akademski kipar Nikola Faller, koji je, zajedno s učenicima, radio skulpturu od slame pod nazivom „Poruka mira“. Nastale slike i skulptura naknadno će biti izloženi u Informativnom centru policije u Avenue Mall-u u Osijeku, dok je dio slika doniran Skloništu za žene žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku. U provođenju aktivnosti po projektu „Živim život bez nasilja“ sudjelovali su i učenici škola koje se nalaze u blizini Trga Svetog Trojstva.