Požega: "Živim život bez nasilja"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2015 godina/Živim život bez nasilja-1.6/IMG_8641wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Treća komponenta preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ održana je u ponedjeljak, 1. lipnja, u Osnovnoj školi „Julija Kempfa“ u Požegi.

Treća komponenta provodi se kroz suradnju, odnosno kao rezultat zajednički osmišljene i pripremljene aktivnosti policijskih službenika za prevenciju i koordinatora u osnovnim školama za provođenje preventivnih programa prevencije nasilja. U njenoj realizaciji bili su uključeni učenici sedmih razreda Osnovne škole „Julija Kempfa“ iz Požege, koji su temeljem stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru prve dvije komponente projekta, tematski usmjeravani na prevenciju nasilja i izgradnje kulture nenasilja i tolerancije.

Tako su učenici sedmih razreda odlučili napraviti više malih stripova u kojem prikazuju kako treba reagirati kad se nađemo u sukobu, a također su sudjelovali u debati na temu „Ima li za nasilje opravdanja?“ gdje im je za inspiraciju poslužio likovni rad s naslovom „Za nasilje nema opravdanja“ .

Za sudjelovanje u ovim aktivnostima učenici su nagrađeni malim slatkim nagradama, a osim toga svatko od njih je dobio jednu trajnu i posebnu uspomenu na ovoj projekt - bedž sa slikom izabranog likovnog rada "Za nasilje nema opravdanja". U sklopu projekta izrađene su i majice s natpisom "Živim život bez nasilja" koje su namijenjene učenicima koji su se najviše istaknuli.

U radu s učenicima vidljiv je pozitivan utjecaj dobivenih znanja i informacija kroz provedene tri komponente projekta na formiranju njihovih stavova i razmišljanja o problemu nasilja, te u promoviranju nenasilnog ponašanja, sukoba, tolerancije i nediskriminacije.

Podsjetimo, nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem aktivnosti ovog projekta usmjerenih na učenike sedmih razreda osnovnih škola  s područja cijele Republike Hrvatske, ciljano se prevenira nasilje među mladima, nasilje u obitelji te nasilje prema ženama.