Ministar unutarnjih poslova posjetio prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu

Slika topvijesti/2016/srpanj/Porin_izbjeglice_2016/01-07-porin-000.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, posjetio je prihvatilište za tražitelje azila povodom dolaska prve skupine izbjeglica u Republiku Hrvatsku.

Foto: MUP

Dana 1. srpnja 2016. godine, točno tri godine od kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, ministar Orepić posjetio je Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu gdje je svjedočio dolasku i prihvatu prve skupine od 4 izbjeglice iz Eritreje koje smo, kroz mehanizam premještanja, prihvatili iz Italije. Tom je prilikom ministar Orepić naglasio kako je provedba obveza Republike Hrvatske u tom smislu bila poseban izazov i zadatak svim nadležnim tijelima i službama u Republici Hrvatskoj, posebno s obzirom na činjenicu da do sada nismo imali iskustva s postupcima premještanja izbjeglica iz neke druge države članice Europske unije u Republiku Hrvatsku. Naglasio je kako se radi o iznimno složenom, zahtjevnom i osjetljivom postupku koji ne završava prihvatom i smještajem izbjeglica u neki od objekata na području Republike Hrvatske, već da smo time tek na pola puta budući da nas u nastavku očekuje vrlo težak i neizvjestan postupak integracije tih osoba u hrvatsko društvo.

S tim u vezi, ministar Orepić je napomenuo kako je velika odgovornost na svim tijelima državne uprave da se postupak integracije provede što je moguće uspješnije, uz opasku da je za uspjeh podjednako odgovorna i svaka osoba koja je Republiku Hrvatsku izabrala kao zemlju u koju želi biti premještena.

Ministar Orepić je istaknuo kako je uvjeren da će hrvatska javnost i svi njeni građani, koji će se na bilo koji način naći u kontaktu s ovim i ostalim prihvaćenim osobama, pokazati da je hrvatsko društvo zrelo i sposobno prihvatiti druge i drugačije.  

Također je izjavio kako ovaj današnji čin prihvata i smještaja prve skupine podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu vidi kao potvrdu da smo naše obveze u svezi premještanja i preseljenja osoba, bez obzira na sve otegotne okolnosti, spremni bezuvjetno i potpuno ispuniti.



Pisane vijesti