Preventivna akcija "Zajedno" u borbi protiv trgovanja ljudima

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/TRGOVANJE_LJUDIMA/trgovanje_ljudima3.jpg

U sklopu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima Ravnateljstvo policije MUP-a RH u suradnji s nadležnim tijelima, institucijama

Foto: Ilustracija

Europski dan borbe protiv  trgovanja ljudima u Europskoj uniji obilježava se 18. listopada i to od  2007. godine. U sklopu obilježavanja ovoga dana Ravnateljstvo policije MUP-a RH u suradnji s nadležnim tijelima, institucijama i organizacijama provodi ove godine akciju pod nazivom „Zajedno“, u cilju podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno poticanja društva na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima.

Jedan od ciljeva akcije „Zajedno“ jest i da svaki pojedinac doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, ali i prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. Na ovaj se način želi utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i onih žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Educiranjem i informiranjem ugroženih skupina želi se smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama trgovanja ljudima.

Danas se stoga, u sklopu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, održava predavanje na temu „Trgovanje  ljudima u nacionalnim razmjerima“. Predavanje je namijenjeno učenicima 3. i 4. razreda Obrtničke škole Opatija, a predavači su policijski službenici iz Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske.

S predavanjima na istu temu nastavlja se sve do kraja ove godine, a njima će biti obuhvaćeni učenici završnih razreda srednjih škola s područja grada Rijeke. Također valja istaknuti da će tijekom provođenja akcije „Zajedno“ policijski službenici temeljne i granične policije, u cilju senzibilizacije građana na navedenu problematiku trgovanja ljudima, davati građanima na popunjavanje informativno-edukativni upitnik, a nakon toga i letak s informacijama o trgovanju ljudima.

Trgovanje ljudima predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu industriju, odmah iza trgovine drogom i oružjem te je jedan od najgorih zločina našeg doba budući se trguje ljudskim bićima čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. 



Pisane vijesti