Sumnjiči se za više prijevara

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/NOVAC/euri2.jpg

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje da je počinio više kaznih djela prijevare i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na štetu više fizičkih i pravnih osoba u RH i inozemstvu

Foto: ilustracija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio više kaznih djela prijevare i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na štetu više fizičkih i pravnih osoba u RH i inozemstvu.

Sumnjiči se da je 11. rujna na internetskom portalu kao odgovorna osoba objavio tekst u kojem je lažno naveo podatke i lažnu fotografiju o teško bolesnom djetetu kojem je za troškove operacije potrebna novčana pomoć od 15 tisuća eura. Naveo broj  telefona i žiro račun za uplatu novčanih sredstava na račun koji je otvoren u banci na ime udruge čiji je osnivač. Također, identičan je tekst s djelomično izmijenjenim podacima, ali s istim brojem računa objavljen i na BiH internetskim portalima te se proširio internetom preko društvenih mreža  u RH i inozemstvu. Nadalje, sumnjiči se da navedenu udrugu nije registrirao kao neprofitnu organizaciju kako bi izbjegao financijsku kontrolu nadležnih institucija RH. Na navedeni žiro račun od rujna do kraja listopada veći broj pravnih i fizičkih osoba uplatilo je više od 106 tisuća kuna, te strane valute u protuvrijednosti od oko 19 tisuća kuna koje je s računa navedene udruge podigao osumnjičeni 32-godišnjak.

Također se sumnjiči da je počinio kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, odnosno da je  tijekom veljače 2011. osnovao udrugu  te otvorio račun u banci na kojem je na ime više lažnih humanitarnih akcija, koje je organizirao i vodio kao i donacije, od ožujka 2011. do kraja listopada 2014. ostvaren promet od ukupno 340 tisuća kuna unatoč činjenici da kao odgovorna osoba udrugu nije registrirao kao neprofitnu organizaciju, Ministarstvu financija nije dostavio obrazac za upis u Registar, niti je u navedenom razdoblju predavao  propisane financijske izvještaje Ministarstvu financija. 

Nadalje se sumnjiči se da je tijekom travnja i svibnja 2014. na stranicama društvenih mreža i na internetskom portalu, kojih je ujedno vlasnik i odgovorna osoba, objavio više vijesti i članaka, a sve u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno organizirao je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za vraćanje kredita nezaposlenog branitelja iako prethodno nije pribavio odgovarajuće Rješenje te je prilikom prikupljanja novca za navedenu svrhu preko internetskog portala apelirao da se novac uplati na žiro račun udruge kojoj je osumnjičeni jedina odgovorna osoba. Od ukupno 39 tisuća kuna pribavljenog novac više od 6 tisuća je zadržao za sebe.

Osumnjičeni 32-godišnjak predat će se policijskom pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog postojanja sumnje počinjenje navedenih kaznenih djela.



Pisane vijesti