U akciji Colosus zaplijenjen heroin

Slika topvijesti/2015/srpanj/09_07_pnuskok_000.jpg

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoje osnove sumnje da su navedene osobe, zajedno s još dvojicom hrvatskih državljana, koji se od ranije nalaze u pritvoru, te jednim državljaninom Makedonije, koji nije dostupan policijskim službenicima, počinili kaznena djela „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 KZ-a te „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329 st. 1 i st. 2 u svezi kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“ iz čl. 190 st. 2 KZ-a.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (SSKOK-a Zagreb) proveli su kriminalističko istraživanje nad šest osoba od kojih su  četvorica hrvatski državljani (1956., 1979., 1981. i 1987.), jednim državljaninom Makedonije (1962.) i  jednim državljaninom  Kosova (1963.). 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoje osnove sumnje da su navedene osobe, zajedno s još dvojicom hrvatskih državljana, koji se od ranije nalaze u pritvoru, te jednim državljaninom Makedonije, koji nije dostupan policijskim službenicima,  počinili kaznena djela „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 KZ-a te „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“  iz čl. 329 st. 1 i st. 2 u svezi kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“ iz čl. 190 st. 2 KZ-a.  

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičene osobe organizirale zločinačko udruženje u sklopu kojeg su povezali više osoba te na području Turske nabavljali veće količine heroina, kojeg su  krijumčarili na područje Zagreba, gdje su ga dalje preprodavali preprodavačima ili krajnjim konzumentima.Pored preprodaje heroina pojedine osobe iz zločinačkog udruženja nabavljale su i preprodavale i marihuanu.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage stanova i drugih prostorija, pretrage osoba i pretrage prijevoznih sredstava te je pronađeno ukupno 1583 grama heroina,  4375 grama punila za povećanje mase, 1 gram kokaina, 1 gram marihuane, novčani iznos od oko 16 tisuća kuna, 460 švicarskih franaka, 345 eura  i 3 digitalne vage za precizno mjerenje, te veći broj mobilnih uređaja i korisničkih kartica.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su 9. srpnja 2015. predani pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv devet osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela kaznenu prijavu za gore navedena kaznena djela.



Pisane vijesti