Policijska akademija uvela testni model e-učenja

Slika topvijesti/2015/listopad/EucenjePA/naslovna.jpg

Obuku o korištenju sustava e-učenja u nastavi provode Profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz potporu Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost putem OMEGA sustava. Naime, OMEGA je modificirani MOODLE kojeg je Filozofski fakultet prilagodio svojim potrebama. Predavanja i vježbe održavaju se na Policijskoj akademiji. Pokaznim praćenjem kolegija e-učenja planira se voditi i evidencije o radu studenata, uz izradu digitalnog portflia (digitalni dosje za svakog studenta gdje se može steći uvid u njegov rad, kao i koje je

Foto: MUP
 
Na Policijskoj akademiji je danas uspostavljen pokazni/testni model obveznog praćenja nastavne materije "Kriminalističke tehnike" na Visokoj policijskoj školi putem sustava e-učenje (e-learning).
 
U travnju 2014. godine Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska akademija i Filozofski fakultet u Zagrebu potpisali su sporazum o suradnji, čiji je rezultat uspješna integracija sustava e-učenja na Policijskoj akademiji, te obuka policijskih službenika, profesora, predavača, studenata i korisnika sustava e-učenja. Ostvaren je kvalitetan transfer znanja i iskustava između dviju institucija, što pomaže, a i pomoći će, u budućoj izradi i provedbi nastavnih programa putem sustava e-učenja. To uključuje i programe za cjeloživotno obrazovanje te praćenje nastavne materije ovisno o vrsti i namjeni edukacije/obrazovanja.
 
Obuku o korištenju sustava e-učenja u nastavi provode Profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz potporu Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost putem OMEGA sustava. Naime, OMEGA je modificirani MOODLE kojeg je Filozofski fakultet prilagodio svojim potrebama. Predavanja i vježbe održavaju se na Policijskoj akademiji.
 
Pokaznim praćenjem kolegija e-učenja planira se voditi i evidencije o radu studenata, uz izradu digitalnog portflia (digitalni dosje za svakog studenta gdje se može steći uvid u njegov rad, kao i koje je materijale koristio i koliko je vremena proveo na sustavu).
 
Prednosti sustava e-učenja za polaznike i studente su:
  • Polaznik sam bira kada, gdje (pristup s radnog mjesta ili iz vlastitog doma) i što će učiti (sloboda odabira što se želi učiti u konkretnom trenutku)
  • Nema nametnutog tempa učenja, jer ga svaki korisnik bira za sebe
  • Mogućnost osvježavanja znanja kroz duži period i nakon kompletiranja seminara
  • Ujednačena kvaliteta
  • Uštede u vremenu
  • Mogućnost samoprovjere usvojenog znanja
  • "Just in time support" - edukacijski materijali su dostupni kada ih trebamo, primjerice imam problem, pronađem e-learning lekciju koja taj problem tretira te odmah primijenim naučeno
  • Smanjenje troškova (niža cijena, nema troškova prijevoza, izostajanja s posla).
Nakon uspješnog svladavanja gradiva polaznik je kompetetan vrednovati različite sustave e-učenja te je osposobljen za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim fazama nastavnog procesa. Specifične kompetencije koje student stječe odnose se na korištenje, oblikovanje i administriranje sustava za upravljanje učenjem Moodle.
 
Ova suradnja značajno doprinosi i financijskom Planu uštede Ministarstva unutarnjih poslova, s obzirom da bi njegova potpuna implementacija dovela do značajnih materijalno-financijskih ušteda, većoj produktivnosti policijskih službenika, kao i značajno manjem broju tkz. službenih izostanka policijskih službenika. Kako bi se većina priprema za predavanja, tečaja i edukacije mogla obaviti on-line, time bi se značajno uštedilo na putovanjima, smještaju i dnevnicama policijskih službenika.
 
Prilikom uspostave održan je i seminar za krajnje korisnike/studente o korištenju e-learning sustava te načinu praćenje nastavne materije putem e-learning-a. Seminar je pohađalo 100 korisnika, studenata Visoke policijske škole. Seminar se realizirao sukladno Planu u trajanju od 3 sata (predavanje uz praktičnu primjenu/vježbe, 1 sat predavanje + 2 sata vježbe). Nakon uvodnog predavanja od sat vremena korisnici su imali praktičnu primjenu od dva sata u učionici za Informatiku. Polaznicima seminara/budućim korisnicima e-learning sustava dodijeljene su lozinke, temeljem kojih će imati pristup serveru i moći pratiti obveznu nastavnu materiju. U slučaju nejasnoća i/ili pitanja određeni su administratori za pomoć pri primjeni sustava.
 
Do sada je temeljem Sporazuma edukaciju o e-learning sustavu uspješno završio 41 djelatnik Policijske akademije. Plan je da se edukacije nastave kontinuirano tijekom 2015. i 2016. godine do potpunog uvođenja sustava unutar Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Policijske akademije.


Pisane vijesti