Ministar Orepić na summitu "Migracije balkanskom rutom" u Beču

Slika topvijesti/2016/rujan/summit/summit1_crop_mala.jpg

Rješavanje migracijskih izazova bila je glavna tema o kojoj je vrh država balkanske rute raspravljao u Beču, a Republika Hrvatska naglasila je da se zalaže za zajednički odgovor država članica EU na migracijsku krizu.

Foto: Fotoservice BKA  

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjelovao je u subotu, 24. rujna 2016. godine, na summitu „Migracije balkanskom rutom“ u Beču, u sklopu delegacije koju je vodio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Summit je održan na poziv austrijskog saveznog kancelara Christiana Kerna, a nazočili su mu predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije tepredsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Sudionici sastanka složili su se da Europska unija mora boriti s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla i osigurati snažniju kontrolu svojih vanjskih granica. Veliki značaj u tome ima jačanje misije Frontexa, u čemu će ulogu odigrati i Republika Hrvatska.

Rješavanje migracijskih izazova bila je glavna tema o kojoj je vrh država balkanske rute raspravljao u Beču, a Republika Hrvatska naglasila je da se zalaže za zajednički odgovor država članica EU na migracijsku krizu. U središtu pozornosti bila je važnost provedbe Sporazuma između Europske unije i Turske, pri čemu je naglasak stavljen na ispunjenje obveza iz Sporazuma svih država članica, što je nužno kako bi se pomoglo Grčkoj i Italiji.

Istaknuta je i potreba učinkovitijeg pružanja pomoći državama Zapadnog Balkana u nadzoru granica te puna i pravodobna razmjena informacija. Težište je stavljeno na operabilnost europske granične i obalne straže jer upravo sigurnost vanjskih granica pretpostavlja sigurnost unutar Europske unije i  schengenskog prostora.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ovom je prilikom istaknuo kako je sigurnosno stanje u Republici Hrvatskoj stabilno. “Smatram da izjave poput "hot spot" pozicije za Hrvatsku i lošeg čuvanja granice nisu utemeljene i zato pozivam na prestanak dizanja tenzija. Hrvatska policija pomno prati sva događanja i na pojedinačne slučajeve reagira u najkraćem roku", zaključio je.

Summit u Beču hrvatsko je izaslanstvo iskoristilo i za bilateralni sastanak s makedonskim, a predsjednici vlada i ministri dviju država razgovarali su o izbjegličkoj krizi i zaštiti granica.



Pisane vijesti